Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
winkelwagen
Winkelwagen

Wijn weetjes

 

 
Wat je nog niet wist over wijn!


Dit is de ideale rubriek met wijn gerelateerde wistje/datjes en met interessante wijnweetjes.

Inhoudstabel

 


Inhoudstabel
 

 

 

1          Wistje datjes over wijn

2          Hoe komen al die smaken in de wijn?

3          Hoe wijn bewaren?

4          Des te groter het formaat van de fles wijn, des te beter?

 


Wistje datje over wijn

 


1. Wistje datjes over wijn




Hoe koeler de regio is waar de druif groeit, hoe lichter de wijn? Hoe meer zon, hoe meer suikers de druif bevat. Deze worden weer omgezet in alcohol en kleur.


Chardonnay een hele makkelijke druif is en daarom bijna overal groeit. Het gevolg is dat er veel smaakverschillen tussen Chardonnays uit verschillende regio’s zit! Met andere woorden, vind je


Chardonnay uit een bepaalde streek niet lekker? Probeer er dan eens een uit een andere streek. De kans is aanwezig dat je die wel lekker vindt!


Pinot noir vaak duurder is, omdat het een moeilijk te verbouwen druif is?


Het kuiltje (de ‘ziel’ van de fles) in de wijnfles geen functie meer heeft? Er zijn tal van lezingen waarom flessen dit vroeger hadden: van het filteren van bezinksel tot aan het proces van de glasblazers van vroeger die zorgden voor een holling in de fles. Tegenwoordig stappen producenten er juist vanaf, omdat het de fles alleen verzwaart en daarmee ongunstiger is voor het transport. In een champagnefles is de ‘ziel’ er wel met een reden: door de druk zou het glas anders barsten.



Hoe een wijn smaakt afhankelijk is van een aantal factoren: druifsoort, klimaat en wijnhuis? Sommige wijnhuizen leggen de wijn in nieuwe eikenhouten vaten, andere in oude eikenhouten vaten. Er is ook een verschil in smaak tussen Amerikaanse eiken vaten en Franse eiken vaten.



Sauvignon blanc door zijn frisse smaak goed samengaat met salade?



Pinot noir over het algemeen door de aardse smaak goed samengaat met truffel of tonijn bijvoorbeeld?



Wijn het gerecht niet mag overstemmen en het gerecht de wijn niet mag overstemmen? Als je een romig gerecht hebt, kies je daarom voor een volle, vettige wijn.
Heb je een licht gerecht, dan ga je juist voor een frisse, lichte wijn. Heb je een kruidig gerecht, dan kies je voor een kruidige wijn. Bijvoorbeeld een zwaardere rode wijn.



Het een fabeltje is dat je vis alleen met wit kunt combineren? Een lichte, fruitige rode wijn kun je goed met stevigere vissoorten als tonijn combineren. Een’vettige’ rode wijn kun je goed combineren met vette vis, zoals zalm.

Smaken in de wijn

 

 
2. Hoe komen al die smaken in de wijn?



Waarom ruiken wij dan toch al die dingen in wijn? Geuren en smaken in wijn worden bepaald door verschillende aspecten: ten eerste het druivenras zelf, maar ook het klimaat (kort gezegd: koel klimaat geeft frisse tonen, warm klimaat geeft tropische elementen) en de vinificatie (denk aan het effect van houtrijping) hebben invloed. Tenslotte ontstaan nieuwe aroma’s door het ouderen op de fles. Hierbuiten heb je natuurlijk ook nog nare geurtjes en smaken die ontstaan door fouten in de wijn (zoals ‘kurk’).

Wist je dat er maar één druivenras is die echt naar druiven ruikt en smaakt? Dat is de ‘muscat à petits grains’ (muskaatdruif). Elk druivenras heeft z'n eigen geur- en smaakassociaties. Het ene ras doet de meeste mensen denken aan lychee, rozenwater, parfum, bloemetjes en soms wat honing (inderdaad, gewurztraminer). Een ander druivenras ruikt en smaakt naar Granny Smith, kiwi, kruisbes, buxus en soms asperge (sauvignon blanc).

Maar al die kruiden, specerijen, vruchten, groenten en andere vreemde zaken zitten natuurlijk niet letterlijk in de wijn. Het zijn slechts associaties die ze bij ons oproepen. Zoals de beschrijving die Hubrecht Duijker ooit gaf van de Jacquère, een wit druivenras dat in de Savoie een knisperfrisse zuivere witte wijn geeft, die hij "gebottelde berglucht" noemde. Veel beschrijvingen zijn neutraal, gewoonweg beschrijvend: groene paprika, zwarte kersen, eucalyptus, mango, peper, een ‘botertje’. Andere lijken voor de buitenstaander negatief en soms lachwekkend snobistisch: natte hond, dode hamster in medicijnkastje, zweetvoeten in suèdeschoenen,... En om “garrigue!” te roepen, moet je veelvuldig in Zuid-Frankrijk vertoeven om de geur van deze grasachtige struik te herkennen.



Smaken in wijn




Om je te helpen bij het beschrijven van wijn, bestaat er een aromapallet. Dit wordt bij vele wijncursussen gebruikt. De aroma’s zijn ingedeeld in acht hoofdcategorieën en splitsen dan uit naar specifieke ingrediënten, vruchten etc.. De meest voorkomende aroma’s zijn:


Fruitig: van citrus (citroen, grapefruit etc.), tot groen fruit (Granny Smith, kiwi, peer), rood fruit (aardbei, framboos, kers, cassis, braam),
exotisch fruit (mango, banaan etc.) tot gedroogd fruit (o.a. dadels) 

Houtachtig: o.a. vanille, cederhout, toast en koffie

Aards: o.a. aarde, bos en truffel

Floraal: o.a. viooltjes en honing

Kruidig: allerlei specerijen en groene kruiden, van kaneel en peper tot eucalyptus en tijm

Chemisch: (petrol, zwavel & Co.)

Plantaardig: paprika, kool en versgemaaid gras

Biologisch: van yoghurt en boter tot overheerlijke ‘animale tonen’ als leer, stallig en natte wol



Waarom doen we zo grappig als we wijnen beschrijven? Al die associaties zijn bedoeld als hulpmiddel (niet als doel!), namelijk om voor jezelf een referentiekader van druivenrassen en wijnen aan te leggen. En als je het niet kunt verwoorden, kun je het ook moeilijker onthouden. En dan is een goede wijn-spijscombinatie ook lastiger te maken. Weet je dat een bepaalde rode wijn vermoedelijk ruikt en smaakt naar truffel, paddenstoelen, tijm en peper...dan past ie wellicht bij de winterse stoofpot.

Probeer dit bij volgende gelegenheden maar eens.

Wijn bewaren

 

 
3. Hoe wijn bewaren?





Wijnkelder



Een goed klimaat in uw wijnopslag is cruciaal voor de bewaring van uw wijnen. Hier volgen enkele vereisten waaraan een goede wijnkelder moet voldoen, om uw wijnen optimaal te laten rijpen.
Deze 5 factoren zijn bepalend voor de ideale rijping van uw wijnen: temperatuur, vochtigheid, licht, lucht en trilling.


Temperatuur:
De temperatuur van de kelder is wellicht de belangrijkste factor. Het bepaalt in grote mate de snelheid van rijping. Des te hoger de temperatuur, des te sneller uw wijnen zullen rijpen en vice versa. De ideale temperatuur is constant 12°C. De factor 'constant' is zeer belangrijk. Beter altijd 17°C dan een kelder waarin de temperatuur jaarlijks schommelt tussen 8°C en 19°C. Deze schommelingen doen de druk in de fles stijgen en zal de kurk beschadigen.


Vochtigheid:
Deze moeilijk te beheersen factor is minstens zo belangrijk als de temperatuur. Ideaal is een luchtvochtigheid van 75%, maar tussen 50% en 90% is al voldoende. Een kurk die niet voldoende vocht krijgt, zal zijn vocht halen uit de wijn. Een te droge kurk krimpt waardoor er lucht in de fles kan sluipen. Door die lucht zal de wijn oxideren wat de wijn slechter maakt, met bederf tot gevolg. Wanneer uw kelder té vochtig is zullen de etiketten beschimmelen en zullen de kartonnen dozen in elkaar zakken. U kan altijd uw flessen individueel inpakken met folie om ze extra te beschermen.


Licht:
Wijn moet op een duistere plaats gestockeerd worden omdat het ultraviolet licht de kleur van de wijn beïnvloedt. Dit zal meestal geen probleem vormen in uw wijnkelder. Wijnsoorten met zeer donkere flessen geven al een indicatie dat het om bewaarwijnen gaat. Gloeilampen zijn helemaal niet schadelijk voor de wijn.


Geur / lucht:
De kwaliteit van de lucht moet neutraal zijn. Het is dus uit den boze poetsmiddelen of verf in dezelfde ruimte als de wijnen te bewaren. Maar groenten en kaas zijn ook af te raden. Tocht is ook een vijand. Teveel tocht droogt de ruimte uit en daar houden de flessen niet van. Een kleine luchtcirculatie mag.


Trilling:
Zoals het voor ons onleefbaar zou zijn om constant op een trillende ondergrond te leven, zo is dat voor een fles wijn ook het geval. Als de trilling van buitenaf komt (u woont langs een drukke weg), kan er u moeilijk iets aan veranderen. Als u bouwplannen heeft, kan u de wijnkelder bouwen op een zachte ondergrond en grind gebruiken voor de bodem. Maar de trillingen zouden ook afkomstig kunnen zijn van machines in uw kelder (vb: wasmachine, droogtrommel,...). Houd ze dus uit de buurt.


Bewaart u de wijnen liggend of recht?
Flessen met kurk bewaart u liggend om te verhinderen dat er lucht aan de wijn kan. Bij rechtopstaande flessen droogt de kurk uit waardoor de elasticiteit dreigt te verminderen en de kurk krimpt. Als er lucht aan de wijn kan, zal hij oxideren. Flessen met een draaistop of plastic kurk kunnen staand bewaard worden, omdat hier geen sprake is van de mogelijkheid dat lucht kan binnendringen in de fles.
De uitzondering op deze regel zijn de mousserende wijnen. De CO2 in de mousserende wijn zorgt dat de kurk constant licht vochtig blijft en creëert een beschermende 'kamer' tussen de kurk en de wijn. De afsluiting van de lucht wordt ook gegarandeerd door de muselet (het ijzerdraadje) dat ervoor zorgt dat de kurk ook verticaal tegen de flessenrand wordt gedrukt.

Formaat fles wijn

 


4. Des te groter het formaat van de fles wijn, des te beter?



Een evidente vraag, een eenvoudig antwoord: wijn in een magnumfles, of zelfs groter, wordt doorheen de jaren zeker beter. Het verschil zit in het rijpingsproces.


De verhouding tussen het volume wijn en de aanwezige zuurstof speelt een grote rol. Doordat een grotere fles relatief minder zuurstof bevat, verloopt het rijpingsproces trager en evenwichtiger. De smaak wordt rijker, ronder en evenwichtiger. De wijn evolueert naar een wijn met een zachtere textuur en een homogenere structuur.

Het voordeel van de grote formaten komt het beste tot zijn recht bij een goede wijn die al enkele jaren in optimale condities heeft kunnen rijpen. Wijn die net gebotteld werd, vertoont geen verschil in diverse flesformaten. Ook wijnen die niet gemaakt werden om te rijpen, zullen geen voordeel halen uit het formaat.

De grotere flessen zijn daarom uiterst geschikt voor bewaarwijnen. Geef ze enkele jaren rust en ontkurk ze bij een speciale gelegenheid. Serveer een wijn uit een magnumfles en je maakt meteen duidelijk aan je tafelgasten dat je hun extra wilt verwennen.

Elke flesformaat heeft zijn eigen naam. Afhankelijk van de streek kan dit variëren. De namen in onderstaande foto zijn de meest gebruikelijke namen.
De flesformaten van wijnen op een rijtje.



Wijnformaten

Mundovino

Telefoon: +32 (0)485 99 34 89

Email: info@mundovino.be
Top